Pasta czosnkowa – idealne rozwiązanie do każdej kuchni

Czosnek to oprócz cebuli jedno z najbardziej aromatycznych warzyw używanych w polskiej kuchni. Jego charakterystyczny smak i aromat pozwala na wykorzystanie w potrawach, które pierwotnie są uznawane za bezsmakowe, ale także tych, których pula składników zostanie idealnie „podbita” przez kilka ząbków czosnku. Z czosnku powstaje wiele pysznych potraw i produktów, m.in. pasta czosnkowa – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-czosnkowa/. Sprawdź, dlaczego warto wykorzystywać czosnek w kuchni.

Czosnek – garść informacji

Należący do rodziny amarylkowatych czosnek jest bliskim krewnym pora, cebuli oraz szczypioru. Wszystkie wyżej wymienione warzywa to niespotykana wcześniej w świecie kuchni esencja nadająca smaku potrawom. Zgodnie z badaniami wielkich uczonych, mamy możliwość określenia pochodzenia głównego tematu naszych rozmów, czyli czosnku. Znany od ponad 6 tysięcy lat czosnek pochodzi z terenów dzisiejszej Azji. Znany był on już pradawnym mieszkańcom Chin i Syberii, ale jego rysunku znajdowane są również w malowidłach ściennych w Grecji oraz Egipcie.

Pierwotnie czosnek wykorzystywany był prawdopodobnie jako skuteczny lek w przypadku infekcji i stanów chorobowych powłok skórnych. Zawarte w białej główce substancje antybakteryjne i czynniki przeciwzapalne pozwalają (przy regularnym stosowaniu) na efektywną eradykację bakterii i wirusów bytujących w organizmie ludzkim.

Czosnek podobnie jak cebula jest trujący dla psów i kotów, dlatego też nie należy pozostawiać go w pobliżu ciekawych świata zwierząt, a także nie podawać im dań zawierających te składniki.

Kulinarne przygody czosnku

Czosnek to w polskiej kuchni jedno z najczęściej wykorzystywanych (zaraz po ziemniakach, cebuli i marchewce) warzyw. Cudowny aromat idealnie odnajduje się w towarzystwie soczystych mięsiw, a także mniej spektakularnych miksów zieleniny.

Czosnek zazwyczaj ulega obróbce termicznej, która odpowiada m.in. za uwolnienie aromatu, a także zmianę jego koloru i kształtu. Poddawany gotowaniu, bądź też smażeniu czosnek ulega więc miniaturyzacji, która pozwala na jego bezproblemowe spożycie (również przez dzieci).

W Polsce do najczęściej przyrządzanych z użyciem czosnku potraw należy:

1. Makaron spaghetti z szpinakiem oraz czosnkiem,
2. Czosnkula – zupa w większości składająca się z ząbków czosnku,
3. Sos czosnkowy – coraz częściej wzbogacany również koperkiem,
4. Pasta czosnkowa,
5. Sos tzatziki- wzbogacony aromatycznym czosnkiem (często niedźwiedzim).

Pasta czosnkowa – kulinarny hit, który zachwyci każdego

Wykonana z wysokiej jakości składników pasta czosnkowa to dodatek idealny do większości dań kuchni polskiej. Jej główny składnik, czyli czosnek, świetnie skomponuje się z grillowanym mięsem, wyśmienitym pieczywem, a także przyrządzoną domowymi sposobami pizzą.

Na szczególną uwagę zasługuje połączenie pieczywa oraz pasty czosnkowej. Dodanie kilku składników w postaci świeżych warzyw oraz ziół, pozwoli na stworzenie apetycznej i sycącej wiele godzin przekąski. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi – pasta może stać się także tematem przewodnim organizowanej w gronie rodziny i znajomych imprezy. Połączenie pokrojonych w słupki warzyw, a także miniaturowych grzanek z pastą czosnkową to eksplozja smaku, która zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Ponadto pastę czosnkową wykorzystać można w czasie festiwalów smaków włoskich, czy jako dodatek do tworzonych przez nas autorskich dań. Czosnkowy aromat idealnie sprawdzi się w kuchni każdego, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów na większą skalę.

Pasta czosnkowa – najlepsza jest ta od firmy Rogowski

Firma Rogowski to jeden z liderów branży wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych. Tworzona przez nich pasta czosnkowa to idealny dodatek to wielu dań. Dobierane starannie składniki pozwolą na zakończoną sukcesem degustację jednego z najczęściej wybieranych w naszym kraju dodatków.

Zakup gotowej pasty to nie tylko oszczędność czasu, ale również gwarancja sukcesu. Znana jedynie pracownikom firmy receptura to klucz do sukcesu, który przesądził o ilości zakupionych za pośrednictwem firmy past czosnkowych. Jej smak to niezapomniana przygoda, którą warto powtarzać w szerszym gronie znajomych.

Tagi .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *